Η τροφή του Ιπποκράτη : Μέλι

Η τροφή του Ιπποκράτη : Μέλι

- ΜΕΛΙ

- ΜΕΛΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ

- ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

- ΩΦΕΛΗ

Η τροφή του Ιπποκράτη.

ΜΕΛΙ

Ακολουθώντας τα βήματα του Ιπποκράτη που έδινε διάλυμα μελιού σε όσους υπέφεραν από το βήχα, το μέλι υπήρξε το αγαπημένο «γιατροσόφι» των γιαγιάδων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυώματος και κυρίως για την ανακούφιση από το βήχα.

Οι αντιβηχικές ιδιότητές του επιβεβαιώνονται και επιστημονικά, καθώς έρευνα του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σε 105 παιδιά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέλι αντιμετωπίζει το βήχα πολύ πιο αποτελεσματικά από τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

ΜΕΛΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ

Το μέλι χρησιμοποιήθηκε και ως αντισηπτικό στις πληγές και τα έλκη βοηθώντας την επούλωση τους και εξουδετερώνοντας σχεδόν τις μολύνσεις για αιώνες
Τα σάκχαρα που περιέχει έχουν την ιδιότητα να απορροφούν υγρά από την πληγή στερώντας από τα μικρόβια το νερό που βοηθά στον πολλαπλασιασμό τους και αναστέλλοντας με τον τρόπο αυτό τη βακτηριακή ανάπτυξη.

ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Όμως, οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού δεν σταματούν εδώ, καθώς οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες πιστοποιούνται και από άλλες έρευνες, οι οποίες έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση επικίνδυνων νοσοκομειακών λοιμώξεων. Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου η θεραπεία με μέλι μπόρεσε να αντιμετωπίσει τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus), ένα παθογόνο που συχνά εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. 

ΩΦΕΛΗ

 Τις ωφέλιμες δράσεις έρχεται να πιστοποιήσει ακόμα μια έρευνα, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οποία το μέλι εμφανίζει αντιβακτηριακή δράση τόσο έναντι του Staphylococcus aureus, όσο και της Pseudomonas aeruginosa, ενός ακόμα νοσοκομειακού παθογόνου, το οποίο επιδεικνύει αξιοσημείωτη μικροβιακή αντοχή.
Επίσης έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση του μύκητα Candida, των διαβητικών ελκών καθώς και των ελκών που προκαλούνται από τον έρπητα.
Επιπλέον το χαμηλό pH του ενισχύει περαιτέρω την αντιμικροβιακή του δράση.

admin
info@melikon.gr
No Comments

Post A Comment